3-4 Gün Kendime Zaman Ayırayım Diyenler Buraya: İşte Saraybosna!

by - Şubat 12, 2018


Balkanlar denildi mi zaten büyük bir mutluluk kaplar içimi, insanından mıdır artık havasından yada suyundan neyse... Beni kendisine hep çekmeyi başarmıştır. Kim yurt dışına gitmek isterse, önerdiğim başlıca yerdir, Bosna-Hersek. Nereden geliyor bu sevgi böyle ? -Valla ben de tam olarak anlamış değilim.  Bu yüzden oturdum, sizler için bir önceki Sofya yazım  -yazarken adeta can verdiğim.- gibi detaylı detaylı sizlere önerilerde bulundum. "Şöyle 3-4 günlüğüne bir gitsem, hem eğlensem hem yesem içsem az biraz tarihinden nasiplensem.."diyenleri o zaman buraya alalım. Hepimiz hazırsak başlıyorum!

Bosna-Hersek her ne kadar geçmişten günümüze bir çok millete ev sahipliği yapsa da, geçmişindeki yaralarını yavaştan kapatıp, izleri ise hala devam etmekte. Gelişen ekonomisi, kendini yenilemeye başlayan bir yapısı ile Balkanlar'ın en gözde şehri olma yolunda emin adımlarla ilerlemekte. 

Geçmişine şöyle bir göz atarsak; 1463 yılında Osmanlı İmparatorluğu'na katılmış, burada 19 yıl boyunca Osmanlı Kültürü'nü oldukça yaşayarak almıştır. Bu dönemlerde gelişimi neredeyse zirvede olmuş ve Avrupa'nın en büyük şehri olmuştur. 1992 yılında bağımsızlığını istemesi ile ülkeyi derinden sarsan Bosna Savaşı yüz binlerce kişinin hayatını kaybetmesine sebep olmuş; oldukça kanlı geçmiştir. 1995 ise yapılan anlaşma ile Bosna-Hersek devleti kurulmuş oldu. (Bilgi için tıktık)

Türklere karşı ayrı bir sıcak kanlı ve yardımcı davranış sergilemeleri, vize istememeleri (60 güne kadar kalma hakkı mis gibi ), ucuz olması (Fakat paraları, Türk Lirasından daha değerli), tarihi, yemekleri, Sırbistan ve Hırvatistan gibi ülkelere komşu olması ile bizi kendine hayran bırakıyor.


 İstanbul'dan direk Saraybosna'ya (Sarajevo Havalimanı) uçuş bulunmakta. Hatta bazen o kadar güzel indirimler denk geliyor ki, şaşırtacak cinsten. Özel günler olsun, bayram seyran olsun illaki fırsatları yakalayabilirsiniz. Genellikle uçak fiyatları minimum 300 liradan başlamakta. Diyeceksiniz: "Daha uygunu yok mu ?" -Evet var ama dediğim gibi düzenli takip etmekten geçiyor.
 Saraybosna'ya adımınızı attıktan sonra şehir merkezine taksi ile ulaşım sağlanmakta. Aman dikkat edin korsan taksicilere ya da sizi kazıklamak isteyip uçuk miktarlar söyleyenler olacaktır. Önceden mutlaka haberiniz olsun. Normalde taksi fiyatları Havalimanından-Şehir Merkezine 40-50 KM tutmakta. Fakat havalimanının oradan araba kiralayabilir, şehirdeki tüm ulaşımınızı araba ile sağlamış olursunuz ki bu ayrı avantajlardan. Günlüğü 34-38 KM arasında araba kiralama seçenekleri mevcut.
 Bu arada Bosna-Hersek'in para birimi "Bosna-Hersek Convertible Markı". Uçaktan iner inmez ilk işinizden biri yakınlardaki döviz bürosuna giderek paranızı çevirmek olsun bu da küçük bir not olarak kalsın.
1 KM = 0.51 Euro = 2.38 Türk Lirası 
Şehrin merkezinde tramvay (2 KM)  ve otobüs (2 KM) her yere götürdüğü için araba kiralamayanlar için bir avantaj olarak bulunmakta.
"Yok ben ne o kadar para vericem yememe içmeme kullanırım, o kadar parayı" diyenler için ise merkez ve hava alanı yürüyerek 30 dakika civarında. Artık karar sizin!  Merkeze nasıl gideceğiniz size kalmış 

Valla en çok söyle söyle dilimde tüy biten konulardan biri burası. İnternet üzerinden işlemlerinizi gerçekleştirebileceğiniz birkaç site var efenim. Buyurun: 
İster ev kiralayın -bazen oldukça uygun miktarlara gelip otellerden daha rahat edebiliyorsunuz.- isterseniz başka birinin evinde oda kiralayın yada misafir olun, isterseniz otel ve hosteller de kalın. Artık bu saatten sonra karar sizin.
- airbnb ,web sitesi için tıklayınız, üzerinden konaklama seçeneklerine bakabilirsiniz.
-booking.com , web sitesi için tıklayınız, başka bir alternatif.
-Couchsurfing, web sitesi için tıklayınız, genellikle öğrenci arkadaşların tercih ettiği bir sitedir.
-Son zamanlarda oldukça popüler olmuş Artıway üzerinden anlaşmalı olduğu bazı siteler ile szlere yardımcı olacaktır. Web sitesi için tıklayınız

Fakat genelde bizim camia ev tutmayı tercih ettiğinden şuraya da "vaay be ne güzel odalar varmış" dedirten -airbnb hizmeti ile- linki paylaşayım belki faydası dokunur (tıktık). Sizler için okudum araştırdım. Neresi iyiymiş, güzelmiş onları buluverdim. Hemen onları da iliştirivereyim:
Ljubicica Hostel (Havaalanına servis var.) 46 Lira geceliği tıktık.
Hotel Lula (Merkezde) 168 Lira geceliği tıktık.
Hostel Rania (Havaalanına servis var. Merkezde.) 98 Lira geceliği tıktık.
Hostel Kucha (Havaalanına servis var.) 93 Lira geceliği tıktık.

Efendim bundan daha uygun fiyatlı olanları yok mu ? -Olmaz olur mu var tabi. Ben sadece örnek olsun diye koydum. 30 Lira'ya da bulabilirsiniz. 500 Lira'ya da...
En sevdiğim kısma geldik: "Şimdi geldik ama ne yapıcaz burda?" diyenleri hemen alalım buraya. İlk olarak şehir yürüme mesafesinde olduğu için ara sokaklar dahi her yeri gezmenizi öneririm. Her ne kadar güvenli bir yerde olsa paranızı, pulunuzu kaptırmamanız için gözünüzün kesmediği çok tenha yerlere de girmeyin. Sonra istenmeyen durumlar yaşayıp; şuncacık tatiliniz zehir olmasın. 
Uyarımı da yaptığıma göre bakalım nereleri gezilebilirmiş:

                       Başçarşı'da Osmanlı Dönemine Yolculuk Yap            

Burası Saraybosna'nın merkezi; adeta kalbinin attığı yer diyebiliriz. 15. yy'da Osmanlı Döneminde kurulan bu pazar yeri, her geçen gün daha da büyüyerek çarşı olarak yerini almış günümüzde hala Osmanlı dönemine ait esintileri taşımaktadır. İçerisinde ise camii, hamam, hediyelik eşyalar, kafeler, dinlenme yeri bulunmaktadır. Hediyelik eşya fiyatları uygun olmakla birlikte alacağınız ürüne göre de fiyatlar değişiklik göstermektedir. Saraybosna'ya gelindiğinde ilk görülmesi gereken yerlerden biridir.

Başçarşı Meydan, Bosna-Hersek

         Başçarşı Sebili Önününde Fotoğraf Çekilmeyi Unutma!          

Başçarşı'da bulunan tarihi sebilde yine Osmanlı döneminden kalma bir eser olarak günümüze kadar gelmiştir. Her gidenin: "muhakkak önünde fotoğraf çekil!" diye öğüt vermesi-benim ise hala anlamlandıramadığım bu öğüdü - bu eserin önünde fotoğraf çekip-çekilip, anı ölümsüzleştirmelisin. Aynı zamanda duyduğuma göre Saraybosna'ya gelip bu sebilden su içen bir kişiyi ikinci kez buraya getirdiğini; eğer ikinci kez su içerse üçüncüsünde evleneceğini rivayet ediyor. Her ne kadar doğru bilemiyoruz ama tekrar gelmek için güzel bir bahane değil mi ? 

Başçarşı Sebili, Bosna-Hersek
           Başçarşı'da Hediyelik Eşya Dükkanlarını Gezmelisin        

Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde yer alan bu çarşının karşılıklı dükkanlarını gezip, minik hediyelikler alabilirsin. Burada yanı zamanda yemek yerleri, kafeler de ise uygun fiyata yöresel tatları deneyebilirsin.

Başçarşı sokağı, Bosna-Hersek
                                       Saat Kulesini İncelemelisin                         

Çarşının en önemli yapıtlarından biri ise Saat Kulesi. Neredeyse oranın artık bir sembolü haline gelen  bu yapı, 17. yüzyılda Gazi Hüsrev Bey tarafından yaptırılmıştır. Bu saatin bir özelliği ise ay saatini baz alınarak yapılması. Yani baktığınızda şaşırabilirsiniz doğal olarak :) Geçmişten günümüze birçok olumsuzluklarla karşılaşmasına rağmen, yapı hala kendini korumaktadır.

Saat Kulesi, Bosna-Hersek
         Başçarşı'da Gezerken, Kurşunlu Medresesini Görmelisin        

Başçarşı'nın hemen yanında mimarı yapısı ile dikkatleri çeken, 1500'lü yıllarda yapılmıştır. Zamanının en iyi bilimsel derslerini veren bu medrese Gazi Hüsrev Beyin annesine adanmıştır. İsminin ise "Kurşunlu" olması ise kubbelerinin kurşundan yapılmış olmasıdır. Günümüze kadar ayakta kalan bu yapıyı çarşıda gezerken pas geçmemeli, muhakkak görmelisin!

Kurşunlu Medresesi, Bosna-Hersek

                  Sultan Fatih Camii'nin Görkemine Kapılmalısın              

Saraybosna'nın kurucusu İsa Bey İshakoviç'in Fatih Sultan Mehmet'e hediye ettiği bu görkemli camii, Bosna Savaşında 2 kez vurularak büyük oranda zarar görmüş; tekrardan restore edilerek bugünkü halini almıştır. Şehrin ilk camiisi olma özelliğine sahip olmaktadır. Restore edildikten sonra ibate açılmıştır.
Sultan Fatih Camii, Bosna-Hersek

     Tarihin Tozlu Sayfalarından Gerçeğe Adım At: Latin Köprüsü    

Bazı şeyler vardır ki, aradan yıllar geçse bile hala onu hissedebilirsin.. Latin Köprüsü de öyle.. 1. Dünya Savaşı'nın başladığı yer olarak bilinen bu köprü, hala tarihin o günkü ruh halini yaşatıyor. Saraybosna'ya gelenlerin belkide ilk olarak gelmesini önerdiğim yerlerden biridir burası. Her adım atışınızda yaşayacağınız o duygular  paha biçilemez bir anı olarak sizlere kalacaktır.

Latin Köprüsü, Bosna-Hersek
                             Acılı Bir Geçmiş: Milli Kütüphane                        

Her ne kadar mükemmel ve görkemli bir yapı olarak gözükse de acılı bir geçmişe sahip Milli Kütüphane.. Savaşın çıktığı anlarda ilk zararları kendisi almış, içerisinde birçok belge ve kitap bulunmasına rağmen yakıp-yıkıp kül edilmiş, kitapları-belgeleri korumaya çalışan birçok kişi ise katledilmiştir. Tarihe tanıklık edeceğiniz bir başka nokta olan Milli Kütüphane'yi mutlaka ama mutlaka ziyaret etmelisiniz. (bilgi için tıktık)
Milli Kütüphane, Bosna-Hersek
                İsa'nın Yüce Kalbi Katedrali Görkemini Görmelisin         

1889 yılında inşaa edilmiş olan bu katedral bugün bile ihtişamını korumaktadır. Mimari yapısı ile oldukça ilgi çeken bu katedralin bir diğer ismi ise "Saraybosna katedrali"dir. Bahçesinde birçok mezar bulunmaktadır. Görülmesi gereken başlıca yapılardan biridir.

İsa'nın Yüce Kalbi Katedrali, Bosna-Hersek
                      Ayakta Kalanlardan: Sırp Ortadoks Katedrali              

Bizans mimarisinin oldukça net olarak görüldüğü, beş kubbeli bu yap savaş sırasında oldukça yara almış Yunan hükumetinin desteği ile günümüz haline ulaşmıştır. Günümüz de üniversite olarak, yapı kullanılmaktadır.
Sırp Ortadoks Katedrali, Bosna-Hersek
                          Eğitim Şart: Saraybosna Üniversitesi                       

Yaklaşık olarak 65 yıllık bir geçmişe  ve Uluslararası standartlara sahip olan Saraybosna Üniversitesi oldukça ilgi görmekte. İlk kurulan üniversite olması ile her geçen gün eğitim kalitesini yükselten Saraybosna Üniversitesi'nin eğitim dili ise Boşnakça'dır. Yani hazırlığı okumak gereklidir. Mimari yapısı ile dikkat çeken bu üniversite ise gidip görülmelidir.
Saraybosna Üniversitesi, Bosna-Hersek
            Saygıyla Anıyoruz... Alifakovac Müslüman Mezarlığı         

Aliya İzzet Begoviç ile 1700 kişinin mezarının bulunduğu, en ünlü mezarlığıdır. Genel olarak ölüm tarihleri 1993 yılı olarak yazılmıştır. (yazı için tıktık)

Alifakovac Müslüman Mezarlığı, Bosna-Hersek
Resim internetten alınmıştır.
                                   Sönmeyen Ateş (Sonsuz Ateş)                        

II. Dünya Savaşından sonra 1946 yılında dikilmiş bir anıttır. Geçtiğimiz yıllarda bir grup tarafından, zarar verilmeye çalışılsa da önemler alınarak korunmuştur. Buraya muhakkak gelmeni öneririz.
Sönmeyen Ateş, Bosna-Hersek
                                  Ara Sokaklarda İzleri Taşıyın                           

Yazımın en başında da yazmıştık şimdide ufak bir uyarı yapalım; savaşın izlerini merak ediyor ve daha da yakından bakmak istiyorsanız şehrin ara sokaklarında kaybolabilirsiniz. Fakat, bazı sokaklara gözünüzün kestirmediğini fark ettiğiniz an girmemenizi öneririz. Sonra istenmeyen durumlarla karşılaşabilir, gezinizi mutsuz bir şekilde bitirebilirsiniz. Diyeceksiniz: "yok artık daha neler?!" hayat ummadığınız sürprizlerle doludur diyerek yazıma devam ediyorum.





           Her şeye Rağmen Şehrin Manzarasının Keyfini Çıkartın       

Her ne kadar kendini onarmaya devam etse de, akşamın güzelliği acıları adeta dindiriyor. Bu güzel manzara eşliğinde gecenin huzurunu doya doya çıkarabilirsiniz.
Saraybosna, Bosna-Hersek
                  Gece Hayatından Vazgeçemeyenler Toplanalım!             

Her ne kadar acılarla dolu olsa da, Bosna halkı gayet kendilerini toparlamaya ve eğlencelerinden ödün vermemeye yemin etmişler. Birbirinden renkli pubları ile gecenize renk katabilir, ardından  gecenin devamını ise Sloga'da -şehrin en büyük gece kulübü- devam edebilirsin. Cumartesi günü eğlence ve gece hayatını doruklarında yaşayan Saraybosna halkıyla eğlencenize eğlence katabilirsiniz. Bizim enerjimiz biraz daha sakin olan publara yetti. Umarım sizin enerjiniz çok daha fazla olur .
Barlar sokağı olarak geçmekte, karşılıklı pubları olan ve  kendisine has tarzı olan barlar sokağını çok sevdik.

Barlar Sokağı, Bosna-Hersek



Hazır gelmişken o lezzetli yemeklerini yemeden gitmek olmaz tabii. Boşnak mutfağının çeşit çeşit ve lezzetli olduğunu bilmeyende yoktur diye düşünüyorum. Aynı  zamanda uzun süre Osmanlı'nın etkisinde kalması ile lezzetleri bizim lezzetlerimiz ile adeta örtüşmekte. Birden fazla kebapçı yada dönerci ile karşılaşabilir, bir kafede Türk Kahvesini yudumlayabilir, ağız tadıyla baklava yiyebilirsiniz. Fakat bizim önerimiz onca yol gelip o kültüre ait lezzetleri denemeniz. Burada ise listenin başında Cevapi gelmekte. Pide içerisinde ızgara köftelerle, yanında kıyılmış soğan ve kaymak (yoğurt) ile geliyor. İnegöl köftenin bir değişik versiyonu diyebilirim.


Bir diğer denemeniz gerekenler arasında ise Bureg var. Bildiğimiz aslında börekten hiçbir farkı yok. Fakat biraz yağlı ve ağır geldiğiniz söylemekte fayda var. Yerken bunu hissetmeyip sonra pişman olabilirsiniz .


Onun dışında ise Baklava, Boza, Bey Çorbası denenmesi gereken diğer lezzetler. Bunların yanında pizzasını da denedik gayet başarılıydı.


 Sarajevska ise denenmesi gereken biralardan biri. Rajika ise ayrı meşhur içkiden bir diğeri. Fakat azıcık ayar kaçtı mı çarpabilir haberiniz olsun 


Evet, kısacası 3-4 günlüğüne tüm şehri yürüyerek bitirebilir harika bir zaman geçirebilirsiniz. Gecesinin ayrı gündüzünün ise ayrı tat vereceği Saraybosna'da deneyimlerimizi size aktardık. Umarım size az da olsa fikir verir. Eğer yazılarıma eklemek istedikleriniz, merak ettikleriniz varsa yorum olarak bana bildirmeyi unutmayın! Sevgiler.B.

instagram: @benirva









You May Also Like

2 Comments

  1. Merhaba, yazınız için teşekkürler. Blog yazarlarının buluşma ve sosyal paylaşım noktasına sizleri de bekleriz. Böylelikler içeriklerinizi bloggerlara tanıtabilir ve diğer bloggerlar ile kolaylıkla irtibat kurabilirsiniz.

    YanıtlaSil