İZMİR TARİHİ ASANSÖR / IZMIR HISTORICAL ELEVATOR

by - Mart 24, 2017

İzmir Tarihi Asansör

-İZMİR TARİHİ ASANSÖR / IZMIR HISTORICAL ELEVATOR-

MERHABA!
"Hello !"
Yeni kişisel bloğuma hoşgeldiniz ! Bundan sonra gezip gördüğüm, deneyimlediğim, tecrübe edindiğim şeyleri bu blogum da paylaşacağım. Umarım kısa sürede büyük bir aile olur, daha fazla vakit geçiririz. :)

"Welcome to my new blog. After this, When i visit and seeing new things, i will share with you guys. I hope we will grow up as soon as quickly and we have make a big family."

İzmir'in buram buram tarih koktuğunu bilmeyen yoktur. Her ne kadar eskiden günümüze gelirken bu yapılar korunamamış olsa da, korunan yapılar da güzelliğine güzellik katmakta. Bunlardan biri de İzmir'in tarihi Asansör'ü. 

"Everyone knows, Izmir smells like a history. Although, Historical places do not protect well ; protected structures add beauty to beauty in Izmir. One of these structures is Izmir Historical Elevator."


Bundan birkaç gün önce Osman Müftüoğlu'nun 2010 da Hürriyet gazetesinde ki, köşe yazısı ile karşılaştım. Oldukça hoşuma giden bu yazı üzerine  bende değişim günü bugündür diyerek, doğup büyüdüğüm şehir de gezip-görmediğim, daha sonra giderim deyip gitmediğim, ertelediğim ne varsa yapmaya karar verdim. Onlardan biri de İzmir Tarihi  Asansör'e gitmek oldu.

"Before a few days ago, I have run across with Osman Müftüoglu's article.  (This article was written in 2010.) I read this and i really liked to main idea. Then i said to myself "Today is the day of change". And I decided to do it if I had traveled around the city I was born, experienced, and delayed. One of them  was to go to the Historical Elevator."


Atladık otobüse (Buca'dan 490'a bindik, üç yol metro önü indik, isterseniz sizde metro hattını kullanarak kolayca gelebilirsiniz.) bi 10 dakika yürüyerek asansöre geldik. Şehrin manzarası sizi zaten mest ediyor, asansöre gelirken. Tüm İzmir ayaklarınızın altına seriliyor adeta.

"We get in the bus, get off in front of the metro station. Then we walked toward to Historical Elevator in 10 minutes. By the way, When you walked on the street, you can see view of Izmir easily. All Izmir, it makes you fall in love with itself."


 Bu tarihi yapı hakkında kısa bir bilgi verecek olursam: " 1907 yılın da Musevi iş adamı Nesim Levi tarafından yaptırılan, 58 metre yüksekliğe sahip olan bu yapı, ilk zamanlar buhar sistemi ile çalışmaktaydı. Zaman ilerledikçe yenilenmiş ve bugünkü haline ulaşmıştır. Balkonunda cafe ve restorant bulunup, dinlenme ve eğlence yeri olarak kullanılmaktadır."
Daha da detaylı bilgi almak için tıklayınız. 

"I would like to give a brief information about this historical building: "This building, which was built by Jewish businessman Nesim Levi in ​​1907 and has a height of 58 meters, was working with the steam system in the early times and as time progressed it was renewed and reached its present state. , Is used as a place of recreation and entertainment. "

Click for further information."

Gelelim asıl konumuza, eğer siz de benim gibi gitmeyenler den yada İzmir'e turistik amaçlı gelenlerden iseniz, muhakkak ilk Asansör'e uğramalısınız.
O zaman tura başlayalım :)

"Come to the real position, if you are not like me, or you are traveling to Izmir for tourist purposes, you must definitely visit the first elevator. So let's start the tour :)"


İzmir Tarihi Asansör

Eğer sizde bizim gibi manzarayı izleyerek yürümeyi sevenlerdenseniz, sizi ilk olarak bu manzara karşılıyor.


"If you like to walk by watching the scenery like you, you are the first to meet this landscape."




İzmir Tarihi Asansör

Asansör'ün giriş kapısının karşısında ki bu ev çok hoş değil mi ? :)


"This house across the elevator's entrance door is not very nice? :)"

İzmir Tarihi Asansör

Ve Asansör'e geldik. Burada ise sağ tarafta akşamları yemek verilen restorant varken, sol tarafta ise cafe bulunmakta. Fiyatları normallerine göre biraz pahalı da olsa, manzara eşliğinde dinlenirken  keyif kahvesi içebilirsiniz.

"And we came to the elevator. Here, on the right side there is a restaurant where dinner is served and on the left side there is a cafe. If the prices are a bit expensive according to normals, you can have a pleasant cup of coffee while relaxing at the scenery paradise."


İzmir Tarihi Asansör
Asansör'e binmeden 1 lira ile çalışan dürbünlerden İzmir'i inceleyebilirsiniz. 

"You can examine İzmir from binoculars working with 1 tl before boarding the escort."

İzmir Tarihi Asansör

Sıra geldi Asansör'ü dışarıdan incelemeye.. Ücretsiz olarak kullanacağınız, Asansör'ün kapılarının açılması ile sizi Dario Moreno sokağı karşılıyor. Restore edilmesiyle küçük ve tarihi kafeler size eşlik edecek. 

"You will use the elevator for free. You will be welcomed by Dario Moreno on the door of the elevator. Small and historic cafes will accompany you when you are restored."

İzmir Tarihi Asansör



Dario Moreno Sokağına giriş yapmaktayız :)


"We enter to the street of  Dario Moreno."

İzmir Tarihi Asansör

Sokağın kısa olması her ne kadar üzücü olsa da, o dönemi koruması sizi bir anda eskiye götürmeye yetiyor.


"This street is too short so ever maybe it makes you unhappy. But, This street protect by Izmır municipality's self. So that,  takes you back to old times."

İzmir Tarihi Asansör
Bize göre sokağın sonunda ama başında olan Dario Moreno büstü. Kendisi tam bir İzmir aşığı, neden bu kadar hayran kaldığını Asansörden indikten sonra eminim sizde anlayacaksınız :) Kendisi hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayınız.

"To us, Dario Moreno is the bust at the end of the street but at the beginning. He is a full Izmir lover, and after hearing from the elevator why you are so admired, you will understand :) You can click here to get detailed information about him."


Bu tarihi yapıyı İzmir de oturup da gitmeyen herkese öneririm. İlla kafesine de gidip, oturmanıza da gerek yok, kolay bir şekilde içeriye girip Asansör'ü ücretsiz bir şekilde kullanabilirsiniz.


"This date is proposing to everyone who does not go to sit in Izmir. You do not have to go to the crib and sit down, you can easily get inside and use the elevator free of charge."


Turumuzun sonuna geldik başka bir seyahatte görüşmek üzere :)

Sevgiyle kalın ...

"We came to our tour after another trip to see :)

Stay with love ..."

B.

You May Also Like

7 Comments

  1. Çok keyif aldım birlikte dolaşmaktan, hoş bir seyehat oldu benim için. Kolaylıklar dilerim, hoşça kalın şimdilik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beni desteklediğiniz için çok teşekkür ederim :)

      Sil
  2. Blogunuz hayırlı olsun. İzmir asansöre geçtiğimiz yaz gitmiştim. Çok güzel. Siz de güzel fotoğraflarla güzel anlatımışsınız. Blogunuzu takibe aldım ben de beklerim. http://turgayaksoy.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle blogunuz çok güzel ! Takip etmekten keyif duyarım. Sevgiler!

      Sil
  3. fotolar nefis nefis ferah ferah :)

    YanıtlaSil
  4. İzmir'de böyle bir yer olduğunu bilmiyordum. Bir daha yolum düşerse uğramak isterim.

    YanıtlaSil