"İzmir'e Geldim Nereleri Gezmeliyim ? " Diyenler Buraya !

by - Ocak 13, 2018

İzmir'e Geldim Nereleri Gezmeliyim


Şehir dışından gelen arkadaşlarımın %99'unun sorduğu: "canım ben İzmir'e geldim. Nereyi önerirsin ?" bu soruya ; tabi cevaplar hep aynı kalıyor. Kordon, Sahil, Saat kulesi.... vs. Bende toplu olarak nerede ne yapmalısınız, Nereye giderseniz daha uygun fiyatlı olur, müzeler nerelerde var genel olarak toplayacağım ve partlara bölerek anlatacağım bu yazı serime başlıyorum. Umarım keyifle okur, hepimizin işine yarar :)

İzmir diğer şehirlere nazaran hep daha gözde olmuştur Türkiye'de. Körfeze sahip olması, sahillerinin temiz, sakin ve güvenilirliği, insanlarının sıcaklığı, ulaşım kolaylığı gibi etmenler İzmir'e geliş sebebidir. Gelenlerin gitmek istemediği, gidenlerin tekrar tekrar "işim çıksa da yolum düşse" diye beklediği bir memlekettir İzmir...

Nereden gelirseniz gelin ister uçakla isterseniz arabayla her türlü ulaşım rahatlığına sahipsiniz. Özel aracı ile gelenleri saymıyorum tabi kide. Hava alanından İzban'a binerek (metronun bir versiyonu), istediğiniz durakta inerek otobüs yada metro ile gideceğiniz yere aktarma yapabilirsiniz. Aynı şekilde İzotaş'tan geldiğiniz de ise ya ücretsiz servislerden yararlanabilir yada otobüse binebilirsiniz. Ulaşım oldukça kolaydır. Gideceğiniz yere rahatlıkla gidebilirsiniz. Bununla birlikte kullanabileceğiniz bir diğer ulaşım araçları: Taksi, dolmuş, tramvay, taksi-dolmuş ise belirli mesafelerde uygun fiyatlarla ulaşımınızı yapabileceğiniz seçeneklerden bazıları. 

Ulaşımı da hallettiğimize göre, gelelim kalma işlemlerine... İzmir de en lüks otellerden en uygun fiyatlı olanlarına kadar bir çok seçeneğiniz bulunmakta. Baştan uyarayım, yurt dışındaki gibi "hostellerde kalırım" düşüncesine kapılmayın. Zira burada yurt dışındakiler arasında bir bağlantı yok. Rahat, konforlu ve güvenlik açısından ben otelleri tercih edin derim. Fakat karar sizin :) İsterseniz günlüğü 80 liradan başlayan 2+1 yada 1+1 evleri de kiralayabilirsiniz. Burada da küçük notumu düşeyim muhitini iyi araştırın, uygun fiyata denilip sizi Tınaztepe'ye gönderebilirler. Oradan her gün kalkıp gezmek biraz yorucu olabilir, okulumdan biliyorum :)

Kalma ve ulaşımda bittiğine göre, sıra geldi gezmeye. İlk geliyorsanız, başlama noktanızı Alsancak yapın. Alsancak'tan başlayarak rotanızı çizebilirsiniz. O zaman başlayalım :)

                         Alsancak'ta Görmediğin Yer Kalmasın                      

Valla kalmasın. Zaten bir günde topu topu detaylıca gezseniz her yerini 2 saatte çok rahatlıkla bitirebilirsiniz. Keyif yapmak ise saatleri alır :) Kıbrıs Şehitleri Caddesini gezerek alış veriş yapıp dinlenebilir yada kordon da çimlere uzanarak güneşin tadını çıkarabilirsin. Aynı şekilde festivalleri ile halk arasında popülerleşmiş olan mide-bira yapmadan göndermek olmaz. Eğer sabahın erken saatlerinde dışarı çıktıysan ve kahvaltı yapmak istiyorsan Alsancak Dostlar Fırını'ndan sıcacık boyozunu-gevreğini kapıp yanına içeçeğini alarak tertemiz sahilde manzara karşısında kahvaltını yapabilirsin.
Alsancak sadece eğlencenin değil aynı zamanda kültür ve sanatın buluştuğu yer. Sokak aralarındaki butik müzeleri gezebilir, sokak sanatçılarıyla iç içe olabilir, dünyaca ünlü tabloları ev sahipliği yaptığı sergileri doyasıya gezebilirsiniz. İşin en güzel yanı ise ücretsiz olarak bunlara erişebilirsiniz.

İzmir'e Geldim Nereleri Gezmeliyim

                          Konak Saat Kulesi'n de Bir Anın Olsun                   

Konak bizim için oldukça önemli bir yer. Geçmişten günümüze bir çok kültürel etkinliğin gerçekleştiği adeta İzmir'in kalbinin attığı yer Konak. Buluşma noktası olan İzmir Saat Kulesi'ni görmeni, önünde ise güvercinlerle oynamanı ve manzaranın tadını çıkarmanı öneririz. Aynı şekilde Saat Kulesi'nde vakit geçirdikten sonra Tarihi Konak Yalı Camii'yi ziyaret edebilir, oradan Kemeraltı'na geçiş yapabilirsin.

İzmir'e Geldim Nereleri Gezmeliyim

YKM Önünde Kumrunu Yemeden Kemeraltı'na Geçmemeli Enerji Toplamalısın

Şimdiki gençlik bilmez ama -bunu söyleyen 21 yaşında :)- Yeni Karamürsel giyim mağazası adeta Konak'ı simgeleyen yılların giyim mağazasıdır. Aradığınız her şeyi orada bulabilir, indirimlerine doyamazdınız. Şimdi oranın tadı tuzu kalmasa da önündeki GEVREK-BOYOZ-KUMRU satan amcalardan sıcak sıcak bir tane kapmanı ve Kemeraltına giriş yapmadan enerjini toplamanı öneririz.


İzmir'e Geldim Nereleri Gezmeliyim

        Kemeraltı'nı Gez, Kızlarağası Hanı'nda  Kahveni Yudumla       

Eğer büyük bir kalabalığa dayanıklı isen ve çarşı pazar gezmeyi seviyorsan tam sana göre. Aradığın ve aramadığın her şeyin burada olduğu bir yer düşünün; Kemeraltı tam size göre. Alacağınız üründe pazarlık yapabilir, değişik deneyimler elde edebilirsiniz. İçerisinde bulunan Kızlarağası Hanı'n da ise kahveciler sokağına girerek, kahvenizi yudumlayabilir, bir anda darbuka sesiyle herkesin eller havaya yaptığına şahit olabilirsiniz. Fal baktırmayı sevenler için, burası onlar için bulunmaz nimet. Adeta her mekanın kendine ait falcısı bulunmakta.

İzmir'e Geldim Nereleri Gezmeliyim

                  Tüm İzmir'i Tarihi Asansör'den İzleyebilirsin                  

Tüm İzmir'i ayaklarının altına alabileceğin bir yer Tarihi Asansör. Varyant'tan Güzelyalı'ya kadar uzanan bu güzelliği sizler de keşfetmelisiniz. Dürbünleriyle tüm sahil şeridini inceleyip, aynı zamanda kafelerinde ise keyif yapabilirsiniz. Not: Fiyatlar uygun değildir.

İzmir'e Geldim Nereleri Gezmeliyim

                  Dario Moreno Sokağında Geçmişe Gidebilirsin               

Asansör'ün kapılarının açılması ile kendinizi bu güzel sokağa kaptırmamanız neredeyse imkansız. Taş evler, ağaçlar, çiçekler derken kendinizi geçmiş zamanlarda buluyorsunuz adeta. Bu kısa sokakta güzel bir şarap evine geçebilir, şarabınızı yudumlayabilirsiniz. İzmir aşığı olan Dario Moreno anıtını ise okumadan geçmeyin.
İzmir'e Geldim Nereleri Gezmeliyim

                  Tarihi Bet İsrael Sinagog'unu Ziyaret Edebilirsin            

Asansörde İzmir'i seyredip, Dario Moreno sokağını gezmeyi bitirdikten sonra; biliyorsunuz ki İzmir'de tarihi mekanlar, ibadet yerleri bir hayli bulunmakta. Daha doğrusu hala korunmakta bunlardan biri ise 1907 yılında tekrar ibadet için açılan, 1800'lü yıllarda inşa edilen adeta tarihi bir yapı olarak günümüz de korunan ve etkinliğini devam ettiren Bet İsrael Sinagog'unu ziyaret etmenizi öneririm. Asansör'ün altında, Mithatpaşa Caddesi üzerinde kalmaktadır. Ziyaret günlerini tam olarak bilmiyorum.

İzmir'e Geldim Nereleri Gezmeliyim

                 Teleferik ile İzmir Üstünde Kuş gibi Uçabilirsin               

Balçova da, yenilenen teleferiğe yüksekten korkmayan herkesin binmesini öneririm. Teleferik fiyatı 6.5 lira gibi bir fiyatı vardı. Teleferikte yukarı çıktığınız da ise, dinlenme yerleri, mangal-piknik yerleri, tuvaletler, oyun yerleri sizi karşılayacak. Burada öğle yemeğinizi yiyebilir. Minik bir doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.
İzmir'e Geldim Nereleri Gezmeliyim

              Doğa Harikası Olan Balçova Manastırı'na Gitmelisin          

Eğer iki günlük gibi kısa bir süre için gelmediyseniz, vaktiniz bolca varsa bir gününüzü doğa harikası olan Balçova Manastırı'na gitmenizi öneririm. Her hafta sonu düzenli olarak katılan gruplar var. Onlara katılarak siz de güzel bir yürüyüşü doğa ile iç içe yapabilirsiniz.

İzmir'e Geldim Nereleri Gezmeliyim

                       Vapur Keyfi Yapıp Karşıya Geçebilirsin                     

Biz alışmışız tabi karşı karşı demeye.... Alsancak yada Konak'tan bindiğin vapurla Karşıyaka yada Bostanlıya geçiş yapabilir, martıları besleyebilir ve huzurun tadını çıkarabilirsin. Hatta vapurdaki amcaların taze sıkılmış meyve sularını da muhakkak denemelisin.

                  Karşıyaka Çarşı'yı  Görmeden İzmir'i Gezdim Deme      

Bin bir çeşit mağazalarıyla, esnafıyla, insanıyla tam iç içe bulabileceğin bir yer Karşıyaka Çarşı. İzmir'in sembolü olmuştur. Hem gezip alış veriş yapabilirsin hem de kokoreççiler sokağından kokoreç yiyerek dinlenebilirsin. Şimdi diyeceksiniz kokoreç yiyerek dinlenilir mi ? O yorgunluktan sonra kendinizi bir anda kokoreççi de buluveriyorsunuz farkında olmadan :)

İzmir'e Geldim Nereleri Gezmeliyim

                         Lokma Buldun mu Kap Bir Tabak                             

Bir keresinde şehir dışından gelen bir arkadaşım: "Ya sizde seyyar tatlıcı var ve insanlar kalabalık gruplar halinde gidiyor. Bedavaya veriyorlarmış gibi alan alana. Ben de alacaktım ama fiyatını sormaya cesaret edemedim fakat, çok değişik geldi bu kültürünüz." demişti. Cevabım: "Bedava veriyorlar tabi :) Daha doğrusu hayır yapmak isteyenler, halka böyle ikramda bulunuyor. İzmir'in neresine gidersen git ücretsizdir. Gördün mü sen de kap bir tane :)" dememle baya bi şok geçirmişti. Bu zaman da kimse kimseye böyle bir ikramda bulunmayacağını savunmuş, şimdi ise her geldiğinde karşılaştığı lokmacılardan lokma yer olmuştu. Söylediğine göre buranın tadı başka bir yerde yokmuş :) Eğer siz de herhangi bir yerde sıcacık mis kokulu lokmalarımızdan görürseniz, sıraya girip -istediğiniz kadar; ister bir tencere dolusu isterseniz bir tane alabilirsiniz. Ama unutmayın İzmir insanı cömerttir. Siz bir tane istersiniz onlar yine de size bir tabak dolusu verirler.- mutlaka yemelisiniz. Şekerle arası iyi olmayanların  şerbetsiz olarak rica edip almalarını ayrı bir öneririz!

İzmir'e Geldim Nereleri Gezmeliyim


Beyazlar İçindeki Tarihi Helen Katolik Kilisesini Ziyaret Etmelisin 

Yapımı 1904 yılında tamamlanan Karşıyaka'nın ilk kilisesi St. Helen Katolik Kilisesidir. Dışı beyaz mermerden yapılması ile günümüzde hala beyazlığını korumaktadır. Yapımını ise saat kulesini çizen Raymond Pere'ye aittir. Bugüne kadar bakım çalışmalarında hiçbir şekilde dış görünüşünde değişiklik yapılmamıştır. Aktif olarak günümüzde kullanılan bir ibadethanedir. Karşıyaka Çarşı bitiminde bulunmaktadır. Bulunduğu sokak ise kilise sokağıdır. Beyazlar içindeki bu tarihi yapıyı muhakkak görmelisiniz.
İzmir'e Geldim Nereleri Gezmeliyim

       Tramvayı Kullanarak Ksk-Bostanlı Arası Sahil Turu Yap          

Eeee şimdi tramvayımız da var. İzmir de ulaşım 90 dakika içinde gerçekleşirse bedava olmaktadır. Vapur ve Karşıyaka turundan sonra Bostanlı'ya bedava sahil turu düzenleyebilirsiniz. Bostanlı, İzmir'in en nezih mekanlarından biri olduğu için huzurun tadını çok farklı alacaksınız eminim. Gün batımı iskelesinde gün batışını izleyebilir, sahilini gezebilir seyyar amcalardan çiğdem ve çay alıp manzara tadını çıkarabilir, güzel restoranlarında yemek yiyebilirsiniz.

İzmir'e Geldim Nereleri Gezmeliyim


Şimdilik birkaç madde ile genel özeti sizlere sunuyorum. Yazım daha da güncellenecektir. Yeni yazılarımın devamı geliyor. Takipte kalmayı unutmayın sevgiler!B.

Aynı zamanda instagram'dayım takip etmek için: @benirva

Not: Bazı resimler bana aittir. Geri kalan resimler ise internetten alınmıştır.






You May Also Like

8 Comments

  1. Merhaba. Iadei ziyarete geldim ve takibe aldim sen de beni takip edersen sevinirim 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim bu güzel geri dönüşünüz için :) Hemen takibe alıyorum :)

      Sil
  2. Merhaba yeni bloğunuz hayırlı olsun çok güzel düşünmüşsünüz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Umarım faydası dokunur hepimize :)

      Sil
  3. Merhaba,
    Bir İzmirli olarak BA-YIL-DIM bu posta. Gerçekten çok güzel anlatmışsın. Ama eklemek istediğim küçük bir şey olacak. Bütün postta "boyoz"u aradım ve açıkçası birazcık üzüldüm bulamadığıma. Tabi ben işin yemez tarafındayım :D Gevrek, boyoz, kumru yemeden; sokaklarda birçok ilden farklı olarak bedava dağıtılan lokmadan tatmadan İzmir'den tat alınamaaz :)
    Lütfen yanlış anlama. Gerçekten çok güzel yazmışsın, işin yemek kısmına da küçük bir ekleme yapayım dedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy bu ne güzel bir yorum asıl ben sana BA-YIL-DIM!!!!!! Bir de yanlış anlama demişsin n kadar naziksin :)) Ekleyeceğim, nasıl kaçmış gözümden! En önemlilerini unutmuşum adeta :(
      Özellikle lokma olayına değinmek istiyorum! Çok teşekkür ederim harika önerin için !!!

      Sil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Türkiye'de fal baktırmak, falcılık; kahve falı, tarot, su falı gibi yöntemlerle gelecekten haber almak, geleceğe ilişkin yorum yapma işine verilen isimdir. Türkiye'de fal tarot bakımı yapan kişilere ise falcı denilmektedir. Dünya üzerinde bir çok fal baktırma yöntemi olsa da, Türkiye'de fal baktırmak denilince ilk akla gelen kahve falıdır. Türkiye'de İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde kahve falının yanında, az sayıda da tarot falı kartı bakılmaktadır. Daha detaylı fal baktırmak isteyenler için ise çok sayıda kart ile tarot bakımı yapılmaktadır ancak ücreti ortalama olarak kahve falı baktırmanın iki katı olmaktadır. Türkiye'de telefonda tarot falının ise baktırma ücreti daha da artabilmektedir. Türkiye'deki popüler fal bakımı türleri ise tarot falı, Kahve falı, Su falı, yıldıznamedir. Türkiye'de ayrıca bir çok fal tarot kafede kurşun döktürme işlemi de yapılmaktadır.

    https://falturkiye.blogspot.com

    .....................

    YanıtlaSil