Cepleri Değil Yürekleri Yakan Bir Şehir: Ohri

by - Ocak 30, 2018

Bilirim ülke dışına çıkıp gezmek için ne kadar çaba gösterdiğimi, sonra planlar yapılınca ceplerin yanıp tutuşup vazgeçildiğini... Bu yüzden başta öğrenci arkadaşları sonra da meraklılarını alalım buraya: Bugünkü yazımız Makedonya'nın en güzel şehri seçilen -bizler tarafından :)- Ohri!
Bana hep söylerlerdi "Makedonya da bak Ohri gidilip görülmeli", "işte tarihi olsun o'su olsun bu'su olsun harika" diye diye benim aklımı çelince; sıvadım kolları didik didik araştırmaya başladım. Hadi gidiyorum deyip risk almak yerine; öncelik olarak incelemeyi tercih ettim. Elde ettiğim bilgiler sonucunda yaza planımı yaptım. Umarım bu yazı hepimize faydalı olur!

Ohri, Makedonya'nın en büyük sekizinci şehri olmakla birlikte bugün yaklaşık 42.000 kişi yaşamaktadır. Ohri Gölü kenarında, Arnavutluk sınırındadır. UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'n de bulunup, köklü bir tarihe sahip olan Ohri Balkanların belki de en sakin ve bir o kadar yaşanası şehirlerinden. Gidenlerin tekrar tekrar gittiği, oradan dönenlerin ise "biraz daha" dediği bir yer Ohri... Hele ki Ohri Gölü'nü -dünyanın en eski gölü-görenler duyduğuma göre mutlaka yüzüp, tura katılmayı öneriyorlar. Valla aldık onlardan gazı çıktık bir yola bakalım neler varmış Ohri de :)

Yerleşim yerinin küçüklüğü ve tarihi mirasın korunması ile Ohri'de Osmanlı İmparatorluğu'nun esintilerini daha oraya gitmeden buram buram fotoğraflardan almanız mümkün. Taş ve ahşaptan yapılmış cumbalı evleri, tarihi kiliseler cenneti olması, Arnavut kaldırımlı sokakları, doğanın şehir ile birlikte yaşaması, aynı zamanda oldukça ucuz ve kaliteli bir yaşam stadardına sahip olması -Balkan ülkeleri kategorisinde alınmıştır.-, turistik bir mekan haline gelmesine sebep olmuştur.

Ohri'de toplamda 365 tane kilise -her gün için bir tane bulunması- "Balkanların Kudüsü" olarak anılmaktadır. Genelde kiliselerin, tütsü koktuğu ve bunun sokaklara kadar yayıldığ söylenir. Tarihi mekan olarak, bunların korunması nedeni ile hem Kültürel hem de Doğa listelerinde yer alan 28 UNESCO Dünya Mirası Şehirlerinden biridir.

Ohri'nin sessiz ve sakin sokaklarında dolaşırken yerel bir kafesine girip orada dinlenebilir; aynı zamanda değişik tatlar deneyimleyebilirsiniz.


                                       Nasıl Gidilir ?                               

Uçak ile direk geçiş olmasa bile Makedonya'ya uçak ile geçip -Üsküp'ten 170 km uzaklıktadır.- oradan halk otobüsüne binerek yaklaşık 2,5-3 saat boyunca otobüs ile gidebilir ya da özel araba kiralayıp araba ile geçiş yapabilirsin.

                              Nerede Konaklanır ?                              

Birçok alternatif bulunmakta bunun için. İster ev kiralayın -bazen oldukça uygun miktarlara gelip otellerden daha rahat edebiliyorsunuz.- isterseniz başka birinin evinde oda kiralayın yada misafir olun, isterseniz otel ve hosteller de kalın. Seçenekler oldukça fazla olduğu için indirimleri takip ederek uygun fiyatlara konaklama fırsatı yakalayabilirsiniz. İlk olarak uygulama olarak da edinebileceğiniz birkaç site var:
- airbnb ,web sitesi için tıklayınız, üzerinden konaklama seçeneklerine bakabilirsiniz.
-booking.com , web sitesi için tıklayınız, başka bir alternatif.
-Couchsurfing, web sitesi için tıklayınız, genellikle öğrenci arkadaşların tercih ettiği bir sitedir.
-Son zamanlarda oldukça popüler olmuş Artıway üzerinden anlaşmalı olduğu bazı siteler ile sizlere yardımcı olacaktır. Web sitesi için tıklayınız

 

                   Nerede Gezilmeli, Neler Yapılmalı ?                  
 
Çok uzun olmayan Eski Çarşı Caddesini gezebilir, hem alış veriş hem yeni tatlar deneyebilirsin.

Fotoğraf: Wojtek Przybylski

►Tarihi evleri, müzeleri gezin; Ohri Ulusal Robevi Ailesi Müzesini ziyaret edin.

Fotoğraf: velovA

►Tarihi mekanlar, ara sokaklar derken şehir merkezine giderek Ohri Meydanı'nı pas geçmeyin. Türk restoranların bulunduğu burada "ülkemin yemeği dışında yemem" diyenler için birçok yer bulunmakta. Aynı zaman da özel günlere göre bazı akşamlar etkinlikler de yapılmaktadır.

Fotoğraf: Wojtek Przybylski

Kiliselerin 365 tane -günümüze 40 tanesi kalmıştır.- olduğunu söylemiştik. En ünlü Aziz Yuhanna Kilisesi (St. John Church) kilisesini mutlaka görün. Kaneo sahilindeki sarp kayalık üzerinde kurulmuştur. Buraya doğa manzarası eşliğinde yürüyerek gidilmesi önerilir.
Fotograf.: www.wikimedia.org

St. Clement (Panteleimon) Kilisesini görmeden gitme! Bu yapı Bizans mimarisini taşımakla birlikte, ilk zamanlar Kirill Alfabesi öğretilmesi için eğitim merkezi olarak kullanılmıştır. Osmanlı Dönemi'nde ise camiiye dönüştürülüp; günümüze kadar oldukça zor ayakta kalmıştır. Bakım ve kazı çalışmaları hala devam etmekle birlikte, kilisenin bulunduğu bölge tarihi sit alanı olmasına rağmen, gelecek yıllarda üniversite olarak kullanılması bekleniyor.


► 3 yanı deniz kaplı Çar Samuel Kalesi'ne çıkın. Manzara eşlinde kaleyi gezebilir, güzel anılar elde edebilirsiniz.
Fotoğraf: Goce Samakoski
►Bay of Bones Müzesini mutlaka görmelisin! Gölün üzerine kurulmuş bu müzeyi 100 Makedon dinarı karşılığında ziyaret edebiliyorsunuz. MÖ 1200-700'lü yıllarda yaşayan insanların hayatlarını geçindirmek için hangi aletleri kullandıklarını sergileyen bu müze 2005 yılında açılmış olup; parçaların bir çoğu gölden çıkarılmıştır.

 Ohri Antiik Tiyatrosu ise görülmesi gereken ayrı yerlerden.. Normal zamanlarda girişin ücretsiz olduğu bu antik tiyatro, Makedonya'da Helenistik Dönem'e ait tek tiyatrodur. Bazı günlerde festivaller ve eğlenceler düzenlenerek hala kullanılmaktadır. Göl manzarası eşliğini de unutmamak lazım :)
Fotoğraf: Wojtek Przybylski


  Ohri'ye oldukça yakın bir başka şehir olan Struga'ya uğramadan geçmeyin. Genelde Ohri'ye gelenler buraya uğrayıp, minik bir mola verdikten sonra gezilerine devam ediyorlar.

Fotoğraf: majakostov

 Göl kenarında güzel bir yürüyüş yaptıktan sonra, ya tekne turuna katılabilirsiniz ya da göl manzaralı taze taze belvica ve pastirmka adlı Ohri Gölü'ne ait balıklardan güzel bir ziyafet çekebilirsiniz.

Fotoğraf: Ivan Prole


  Ohri Gölü en temiz göllerden biri olduğu için, yazın gidiyorsanız mutlaka göle girmelisiniz.

Fotoğraf: Vasko Gjurovski
 
                    Denenmesi Gereken Yöresel Tatlar ?                 

Makedonya aynı zaman da üzüm bağları olan bir ülke olduğu için halkı da doğal olarak "Göl manzaralı şarap içmeyi" çok severmiş. :) Aklınızda bulunsun :))

►Tikveş Markalı (Tga Za Jug) isimli şarabını,
►Skopska birasını,
►Pleskavitsa isimli köfte şeklindeki et yemeğini,
►Elbasan Tava isimli yemeğini,
►Strumka isimli armutlu gazozunu,
►Matiska isimli sakız ağacından yapılmış likörü,
►Kaymaçina ve Trileçe tatlılarını ve söylediğimiz diğer yöresel tatlarını denemenizi öneririz.

Makedonya yazılarım gelecek demiştim :) Daha birçok farklı şehirlere ülkelere konuk olacağız. Önerileriniz merak ettikleriniz varsa mutlaka bana yorum olarak yazın. Kendinize iyi bakın! Sevgiler.B.

You May Also Like

4 Comments

  1. I love your pictures, the place looks amazing!
    Please visit my Blog!

    http://www.alessabernal.com/
    Alessa Bernal

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten muhteşem görüntüler, büyüleyici bir şehirmiş Ohri.

    Ama siz de belirtmişsiniz zaten yurtdışı seyahati yapmak çok masraflı çok para gerektiren bir şey. Farklı yerlere gitmek, gezmek ben de çok istiyorum ama benim gibi fakir insanlar için çok pahalı merak yurtdışı seyahatlere çıkmak. Belki bir gün bir miras avukatı çıkagelir size miras kaldı der, ve bana bir sürü miras parası getirirse ve zengin olursam böyle güzel yurt içi ve yurtdışı seyahatlere çıkmak isterim.

    Tabi Ohri de seyahat listemde olur o zaman. :)

    YanıtlaSil