Unutuyoruz.. Kendinizi Motive Ediyor Musunuz?

by - Eylül 12, 2018


Kişisel gelişimde motivasyonun önemi


               
Hepimizin bu dünyada asıl ihtiyacı olan şey nedir? Aşk, para, aile, mutluluk, iyi bir eş, dost… Eğer cevabınız bunlardan biri ya da bu şıklardan birine yakınsa bilemediniz. Asıl ihtiyacımız olan şey MOTİVASYON’dur. Kendimizi motive ettiğimiz sürece yapamayacağımız şey, elde edemediğimiz güzellikler kalmayacaktır. Fakat şu sıralar “Sosyal Medya” denilen kavram yüzünden şişme, tabanı olmayan ama ağızlardan da sakız gibi düşmeyen “Motivasyon Yükseltici”ler yüzünden gerçek motivasyonun ne olduğunu bilemez, haliyle bunu uygulayamaz olduk. Bu ise içimizde büyük bir boşluklar oluşturup, kendi içimizde kaybolur olduk.
                O zaman hayatımıza küçük bir yenilik getirip, büyük değişimleri yaşamaya karar verdiyseniz; şu andan itibaren yeni hayatınıza hoş geldiniz J
Motive olmak/etmek o kadar büyük bir değere sahip ki, iş yerinizde takım arkadaşlarınız ile yeni başlayacağınız projede onları motive ederek işe başlayıp, iş süresince bu motive edici kelimelerle onları destekleyerek projenin başarılı bir şekilde tamamlanmasını sağlayabilirsiniz. Bu başarı ise sizi ayrıca motive edecek ve gelecek projelere daha büyük bir şevk ile başlayacaksınız. Sadece iş hayatınız da değil özel hayatınızda sevdiklerinizi motive ederek, onları cesaretlendirebilir başaramayacakları işi tamamlamalarına yardımcı olabilirsiniz. Büyük-küçük, genci-yaşlısı herkesin ihtiyacıdır motive edilmek. Ardından bunu güzel sözler ile devamını getirmek…
kişisel gelişimde motivasyonun önemi

                Nisan-Mayıs aylarında bir projeye dahil olmuştum. Bu projeye dahil olanlar üniversiteden seçilmiş öğrenciler ve iş insanı ile doluydu. Karşımıza eğitmen olarak bir Prof. Dr. Geldi. Hayatımızda ihtiyacımız olan şeyi yaşadıklarımdan sonra öğrendim. Sizce nedir diye bize bir soru sordu. Yukarıda ilk kırmızı yazılı yerde yazılanları öğrenci-iş insanı demeden herkes dökülmeye başladı. Bazıları o kadar abartmışlardı ki, onları buraya yazmaya gerek duymuyorum. Sonra aklıma ben ne kadar motive edersem kendimi ne kadar sınırlarımı zorlayabildiğimi fark ettim ve cevabı verdim. O kadar mutlu olmuştu ki: “Bu cevaplardan sonra, asla bu kelimeyi duyamayacağımı zannettim.” Demişti. Haklıydı. Bize dayatılan o kadar çok şey vardı ki, hayatta insan bunlarla uğraşırken kendini tamamen unutup yitip giderek yaşamaya çalışıyor. Haliyle motive etmeyi, kendine saygı duymayı unutuyor. Aslında bu konu bu kadar kısa şekilde değil, daha derine inerek anlatmak isterim fakat sayfalarca yazımın sürmesini istemediğim için olabildiğince kısa yazmaya çalışacağım.
                Doğuyoruz, büyüyoruz, öğreniyoruz, bir şeyleri başarıyoruz ve hayata veda ediyoruz. Bu döngü durmadan devam ediyor ve biz bazı şeyleri kaçırarak, kendimizi heba ediyoruz. Etrafımıza bakıldığında da başarılı bir geçmişi, güzellikleri olan kişiler etrafı tarafından en önemlisi ise kendileri tarafından iyi motive edilmiş kimselerdir. Bu küçük kısa taktikler size can vereceğine inanıyorum. Umarım uygulayabiliriz J

  1. Kendi Saatinizi Oluşturun  
Kişisel gelişimde motivasyonun önemi

                Her ne işi yaparsan yap, kim olursan ol kendinle baş başa olmaya hayattan tamamı ile kopmaya iç sesini dinlemeye ihtiyacın var. Bu konu üzerine daha sonra detaylıca yazacağım fakat şimdi ise bu konuya değinmeyeceğim… Kendinle baş başa kalıp, bu bir spor yaptığın vakit olabilir ya da hobin olabilir. Hiçbir şey yapmadan da oturabilirsin. Bu süre zarfında sadece kendini dinle. İç sesini dinlemeye çalış, derin nefes al..

   2. Kendinle Yüzleş   
Kişisel gelişimde motivasyonun önemi

                İyi ya da kötü bir insan kavramı yok. Unutma sen insansın. Hataların olduğu kadar doğrularında olacak, o yüzden bırak içindeki sesi ve kendin ile yüzleş. Nerede ne yapıyorsun, Kimsin sen, Hataların neler, Yaptığın güzellikler neler? Kendine bu soruları sormaktan çekinme. Sorduktan sonra cevaplaman çok daha kolay olacak.

   3. Kendini En İyi Sen Motive Edersin   
Kişisel gelişimde motivasyonun önemi

                Evet, kendini en iyi sen motive edersin. Bırak başkalarını.. Sen kendinle yüzleştin. Eksiklerini ve fazlalıklarını gördün. Şimdi en iyi kelimeleri seçip, kendini ona inandırabilirsin. Unutma seni en iyi tanıyan bile, seni sen kadar tanıyamaz. Sadece kendine odaklan ve güzel kelimeleri ruhuna yansıt.

   4. Motive Ettiğin Yolda İlerle   
Kişisel gelişimde motivasyonun önemi

                Tamam, kendini motive ettin çok güzel. Ama bun uygulamadan motive edici sözcükler sadece havada asılı kalmaktan başka bir işe yaramaz değil mi? O zaman durma, motive ettiğin yönde harekete geç!

                Dikkat ettiyseniz, klişe sözcüklerden olabildiğince uzak durdum. Bunlar sadece inandırıcılığı kıran sözcüklerdir. Onun yerine kendiniz özgün daha güzel kelimeler bulacağınıza inanıyorum. Unutmayın kendinizi motive ettiğiniz sürece attığınız adımlardan daha emin olarak ilerleyeceksiniz. O yolun bir önemi kalmayacak çünkü :)
Peki sizi motive eden şeyler neler? Kendinizi motive ediyor musunuz gerçekten? Benimle bilgilerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum. Sevgilerimle, B.
 https://www.instagram.com/benirva/     https://www.facebook.com/benirvaa/

You May Also Like

12 Comments

  1. Ben daha çok kendimi demotive ediyorum 😀

    YanıtlaSil
  2. Kendimi uzun zamandır motive ediyorum. Bence biraz da kendini tanımak ve dediğiniz gibi yüzleşmek ile alakalı :) Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harikasınız!
      Teşekkür ederim yorumunuz için :)

      Sil
  3. Motive etmeden olur mu hiç? Motive olmasak olduğumuz yerde sayarız ama hayat hızlı geçiyor. Durmaya gelmez :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısınız durmaya gelmiyor hayat... Hep bir koşturma ve motivasyon ile devam ediyor.

      Sil
  4. Çok güzel bir yazıydı emeğinize sağlık :) Bende kendi kendini motive edenlerdenim. Mesela iş yerinde bilgisayarımın masaüstü ekranı hazırladığım küçük motive edici yazılarla doludur. Sinirlendiğim zaman veya bir konu hakkında düşüncelerim çıkmaza girdiğinde bu yazıları okurum, derin bir nefes alırım. O zaman aslında düşüncelerimi kendi kendime karmaşık hale getirdiğimin veya sinirlendiğim bir konunun aslında beni çok fazla etkilemediğinin farkına varırım. Gerçekten insanın kendini dinlemesi, motive etmesi ve kendine inanması hayatta ilerlemesini çok kolaylaştırıyor. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bir düşünce sizin için! Bende uygulamalıyım bunu kesinlikle! Derin nefes almayı unutuyor, kendimi sakinleştiremiyorum. Artık bunun için çabalayacağım. Teşekkür ederim!!

      Sil
  5. Oldukça faydalı bir yazı.. teşekkür ederim.
    Biraz düşünmeye sevk etti beni ve sanırım en fazla motive olduğum şey kendime verdiğim sözleri tutuyor olmam yada ucundan başlayabilmiş olmak. Planladığım bir şey için ufacık bir adım atınca gerisi kendiliğinden geliveriyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel! Bunu hayatta hep uygulamanız dileğiyle :)

      Sil
  6. Ben de çabuk demotive olanlardanım. Aslında motivasyonum da iyidir, sadece duyargalarım fazla açık çevreye karşı. Faydalı yazı, güzel öneriler. En önemlisi derin nefes alıp bir süre aldığımız havayı temizlemek, sakinleşmeye fırsat vermek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "En önemlisi derin nefes alıp bir süre aldığımız havayı temizlemek, sakinleşmeye fırsat vermek." çok doğru söylüyorsunuz... Yapabilirsem ne mutlu bana!

      Sil