Sergi: 1001 Gece Masalları Arkas Sanat Galerisi

by - Ekim 24, 2018

1001 Gece Masalları Arkas Sanat Galerisi
Giriş Hol

Adım atığınız andan itibaren farklı bir dünyaya giriş yapıp büyülendiğinizi düşünün. Arkadan gelen hafif bir müzik sizi başka bir dünyanın içine alırken, kendinizi gerçekten hayattan tamamen koparmaya başladığınız… İşte ben bunu kitaplarda yaşarken, gerçek hayatta yaşar mıyım diye kendime sorarken 2 yıldır hazırlıkları tamamlanan Arkas 1001 Gece Masalları Sergisi önüme bir nimet gibi geldi. Uzun zamandır içine girdiğim ve kaybolduğum bir sergi görmemiştim. Kendimi içine attığım andan itibaren, gerçeklikle bağımı koparıp tamamen masallar diyarına gitmenin verdiği tadı başka hiçbir şey vermedi.
            Eylül ayı itibari ile kapılarını bizlere açan ve bu sergi için 2 yıldır büyük emek ve çaba kaydeden Arkas Sanat Galeri, bizleri masallar diyarına götürmenin en ufak detayına kadar inip ince eleyip sık dokumuşlar. Daha önce Arkas Sanat Galerisi hakkında şu yazımda sizlere anlatmıştım. O yüzden detay vermek istemiyorum. Daha çok ağırlığı sergiye vermek istediğimden…

1001 Gece Masalları Arkas Sanat Galerisi
İlk 1001 Gece Masalları Örnekleri

          Bundan bin yıl önce, Fars’ta gücü kudreti ve namı her yere yayılan Sultanın çok sevdiği aşık olduğu eşi kendisini aldatınca tüm kadınlara düşman olur. Hepsini tek tek bulup, intikam almak ister. Bir nevi hepsini öldürtmek ister. Fars içinde sırayla kadınlar Sultanın koynuna girer ve gün yüzü göremeden sabahına öldürtülür. Bir gün Şehrazat adı altında bir kadın çıkar karşısına. Bu kadın güzel olduğu kadar, tatlı dilli ve zeki bir kadındır. Ülkesindeki kadınları hem korumak ister hem de bu işi Sultana çaktırmadan, canından olmadan halletmek ister. İlk geceden itibaren masal anlatmaya başlar ve sabaha doğru bu masalı yarıda bırakarak diğer günün akşamında devam edeceğini söyler. Şehrazat günden güne masalları anlata anlata Sultanı kendine bağlar ve aşık eder. Sultan artık her akşam, masalları iple çeker ve gözü Şehrazat’tan başka bir şey görmez olmuş. Şehrazat ise bu durumu anlayınca her masalda o günü, durumu eleştirmek için bir nevi masalı aracı olarak kullanarak 1001 gece sonunda Sultan kadınlardan intikam almayı unutmuş. İdam kararlarını ortadan kaldırır olup, ülkesindeki kadınları ölümden korumuş… “
 
 
Hikayemiz ise buradan başlamakta, genel olarak 1001 Gece Masallarına baktığımızda her masal birbirinin devamı olarak gelirken aynı zamanda, masallardaki hicivler, öğretiler ise oldukça fazla. Yani her ne kadar çocuk masalı olarak adlandırılsa da, binlerce yıldır öğreticiliği ile tüm Doğu’nun vazgeçilmezi olmuştur.
1001 Gece Masalları Arap, Mısır, Rum, Türk, Hint gibi etnik kökenlere sahip olması ile birçok sanat eserine de ilham kaynağı olmuş günümüze de ulaşmıştır. Hala da birçok sanatçının ilham kaynağı olmaya devam etmektedir.

1001 Gece Masalları Arkas Sanat Galerisi
Kemik ve derilerden -hayvandan- yapılmış müzik aletleri

Benim dikkatimi çeken bir diğer konu ise 1001 Gece Masallarının bitmediği uzun yıllar boyunca okunduğu belli bir yerden sonra unutulmaya başlandığı söylentisi. Gerçi bir nevi doğru ama hiç mi bitiren yok sorusu da gündemimde 
😇
Resmen uzun zamandır bunu bekliyor gibi içimi dökmüşüm. Hemen sizi sergi ile baş başa bırakıyorum 😇
        
1001 Gece Masalları Arkas Sanat Galerisi
Sahte Bahçe

            Bakmaya doyamadığım oda. Normalde gelen olarak Arkas’ın binasına adımınızı attığınız andan itibaren yerden tavanlara kadar her yer mavi-lacivert boyanırken, bu odanın sahte bahçe özelliğinin olmasının neticesiyle adeta sahte cennete dönüştürülmüş. Kendinizi sahte cennette hissedeceksiniz!
Sergi: 1001 Gece Masalları Arkas Sanat Galerisi
İkinci Kata Giriş Hol
            İlk katı gezdikten sonra, ikinci kata çıkarken karşılaşacağınız manzara her ne kadar sizi korkutsa da ince detaylar o dönemi tam yansıtır olmuş. Adeta çarıkları incelerken büyüleneceksiniz. Hatta şunu da paylaşayım: “ Zamanında asil ve soylu olanlar, güçlerini ve kudretlerini göstermek adına çarıklarının ucunun uzunluğu ve kıvrıklığının fazla olmasına özen gösterirlermiş. Kendilerinin kanıtlanmasında önemli rol oynamaktaymış.” Bu yüzden çarıkların ucu bu kadar sivri ve uzunken aynı zamanda kıvrık ve gösterişliymiş.

Sergi: 1001 Gece Masalları Arkas Sanat Galerisi
Müzikal Kostümleri

             Kostümler ise Fransa’dan getirtilmiş. Kasıp kavuran müzikalden sonra, oyuncuların kıyafetlerini sergilemek üzere Türkiye’ye getirmişler. Detay işlemeleri, heybetleri, ışıl ışıl olmaları her birinin bir farklı etnik kökene sahip olması asıl büyüleyen başka bir detay adeta…

Sergi: 1001 Gece Masalları Arkas Sanat Galerisi
Müzikal Kostümleri

 İşte 1001 Gece Masalları Sergilerinden bazı parçalarla size biraz ön gösterim yapmak istedim. Daha detaylı birçok fotoğraf çektim fakat o kadar emek verip bize sergilerlerken onları burada yayınlamak ne kadar etik olur bilemediğim için yayınlamak istemedim. Gidebilecek olanlar için Pazartesi günleri hariç haftada her gün saat 18:00 ‘ a kadar açık sergi. Hatta bazı günler topluca katılabilirseniz, ücretsiz rehber eşliğinde de gezebilirsiniz. Sergi 31 Aralığa kadar açık olacak diye biliyorum. Eğer fırsatınız varsa kaçırmayın derim. Aynı zamanda serginin ücretsiz olmasını da vurgulamak istiyorum. Herkes bilsin herkes faydalansın. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere sevgilerimle, B.

Arkas İletişim için:
1380 Sokak No:1 Alsancak, İzmir
+ 90 (232) 464 66 00
+ 90 (232) 464 60 06
    

You May Also Like

5 Comments

  1. selammm,
    bloğumda bir çekiliş başlattım katılırsan ve sayfanda paylaşırsan aşırı mutlu olurum :) kendine iyi bak..

    YanıtlaSil
  2. Arkas müzesindeki sergiler çok ilgi çekici oluyor. Bunu henüz ziyaret etmemiştim. Devam ediyorsa, gitmek isterim. Tanıttığın için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Marhaba blogunuzu ziyarete geldim. Benim bloguma da beklerim

    YanıtlaSil
  4. Oldukça şık ve dolu bir blogunuz var. Sizi yeni keşfettim ve takibe aldım. Sizi de beklerim,sağlıcakla kalın.
    https://dizifilmkitaptavsiye.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  5. Achima Abelard23 Nisan 2023 18:58

    Na tomto blogu máte skvělý článek a já chci poděkovat panu Pedrovi, úvěrovému úředníkovi, který mi poskytl půjčku ve výši 600 000. Pounds poté, co jsem mu vysvětlil celý můj projekt prostřednictvím jeho soukromého e-mailu na pedroloanss@gmail.com, pak jsme mluvili o sazbě a podmínkách prostřednictvím e-mailu, protože já žiji v Aucklandu a on žije ve Spojeném království, takže po celém procesu mi bylo vyhověno půjčka s flexibilním splácením půjčky.
    Právě teď jsem tak vděčný a doporučím každému, kdo má obchodní projekt nebo potřebuje finanční službu, aby kontaktoval pana Pedra na jeho soukromý e-mail.

    Ještě jednou děkuji.

    YanıtlaSil