Kehanetlerin Yeri Şirince Köyü

by - Ekim 29, 2018


Şirince Köyü
"Kıyamet kopacak, yer yerinden oynayacak tek kalacak..." diye söyleye söyleye 2012 yılını büyük bir merakla bitirmiştik. Ne kıyamet koptu, ne yer yerinden oynadı. Olan yine esnafa oldu. Yüzler güldü, şöyle derinden bir “oh” çekildi. Gidenlerin ise memnun kalmayı bırakın, aşık olarak döndüğü her seferinde bir fırsat bulup kafayı dinlemek isteyenlerin “kaçamak tatil yeri” olan Şirince’den an itibari ile dönmüş bulunmaktayım. Hazır her şeyi tam hatırlıyor iken sizlere detaylı olarak aktarmak istedim. Aldım elime kağıdı kalemi tuttum notların hepsini, bakalım sizler için nasıl bir yer olacak Şirince..
Bundan uzun yıllar önce gitmiş ve hafızamda Şirince’ye dair bir şey hatırlamamış iken tekrar Şirince turu yapmanın fırsatını bilip yola çıktık. Nede olsa İzmir’de oturduğumuz için günü birlik bir tur olur detaylıca gezer geliriz mantığı ile hareket ettik. Sonra gittikten sonra gördük ki, meğersem sadece Şirince için 1 gün ayrılmalıymış. Daha bunun Selçuk’u, Kalesi, Efes’i, Matematik Köyü gibi yerleri de var ki, onlara hiç zamanımız yetmedi. İkinci gezileri ise Efes-Selçuk üzerine yapmayı planlıyoruz. Onları da detaylıca yazacağım bloğumda.
Genel olarak büyük beklentilerle çıktık yola, etrafımızda o kadar çok kişi övdü ki dedik herhalde çok geç kalmışız gidip görmeye… Ayarladık takvimimizi, seçtik güneşli güzel bir cumartesiyi koyulduk yola.


            Şirince Köyü, İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı olup, Selçuk’a 8 km, Efes Antik Kente 12 km ve Kuşadası’na ise 30 km uzaklıkta bulunan bir yerleşim yeridir. Zeytin ağaçları arasında yamaca kurulmuş olan bu köyün dillere dolanan bir geçmişi bulunmakta. Bu yüzden bugünde hala özelliğini korumakta:
Orta Amerika Ülkesi olan Gutemala’da bulunan Maya Takvimi, Mayalar’ın geleceğe dair kehanetlerini de beraberinde getirmiştir. Milattan Önce yaşayan Mayalar’a göre Marduk Gezegeni, 21 Aralık 2012’de dünyaya çarparak kıyamete yol açacak ve bu kıyamette dünyada sadece iki yer ayakta kalabilecekti. Bunlardan biri Şirince diğeri ise Fransa’nın güneyindeki Bugarach Köyü etkilenmeyecekti. Hatta Şirince Köyü’nün kurulu olduğu Maden Dağı’nda Nuh Tufanı’nda bu tepeye oturan gemi 21 Aralık’ta tekrar oturacak ve bu gemiye binenler kurtulacaktı. Bunu duyan birçok isim ise Şirince’ye akın etmişti.” Bunun üzerine bu köyün popülerliği artmıştı. Asıl geçmişine bakarsak:
Özgün adı olan Kırkınca'nın efsanevi bir çağda dağlara vuran kırk kişiye atfen verildiği rivayet edilir. Rum telaffuzunda Kirkice, Kirkince ve nihayet Çirkince gibi biçimler alan bu ad, Cumhuriyet'in ilk yıllarında dönemin İzmir valisi Kazım Dirik'in talimatıyla Şirince şeklinde resmileştirilmiştir. 19. yüzyılda, özellikle ihracata yönelik incir üretimiyle ünlü, 1800 haneli bir Rum kasabasıydı. 1923'te Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi sonucu Rumların ayrılmasıyla (çoğu Katerini'nin Nea Efesos köyüne yerleşmiştir), Kavala'nın Müştiyan (Moustheni) ve Somokol (Domatia) köylerinden gelen mübadillerle iskân edilmiştir. Köyün evvelce bağcılık, şarap üretimi ve zeytinciliğiğe dayalı olan ekonomisi, bir tütün bölgesinden gelen yeni sakinlerinin elinde bir süre sekteye uğramış, ancak son yıllarda artan turistik önemine paralel olarak, bu sektörler yeniden gelişmeye başlamıştır. Bağcılık ve zeytinciliğin yanısıra, şeftali, incir, elma, ceviz yetiştirilir. 1950'li yıllarda 2000-3000 civarında iken sonradan 700'e kadar düşen köy nüfusu, 1990'lı yıllardan itibaren turizmin gelişmesiyle birlikte tekrar yükseliş eğilimi içine girmiştir. Köyde halen bazı Rum evleri pansiyon olarak hizmet vermektedir. Kaynak tıktık.



Şirince’ye İzmir’de iseniz gitmek çok kolay. Hele ki İzban denilen güzellik yok mu sizi taa Selçuk’a kadar götürmekte. Bu yüzden o turlara yüklü miktarlar ödemek zorunluluğunda kalmıyorsunuz.
🚄 İzban İle Ulaşım: İlk olarak Tepeköy İzban’ına binin. Tepeköy durağında inin. Burada önünüze iki seçenek çıkacak. Ya hemen yanınızda duran Denizli trenine bineceksiniz (Öğrenci 4.5 tl, tam 6tl) ya da İzban’a bineceksiniz. İzban’da 90 dakika avantajı olduğu için aktarma özelliğini kullanarak Selçuk için gelen İzban’a binebilirsiniz. Ardından Selçuk’ta inip, bir dakikalık yürünecek mesafede garaja yürüyerek dolmuşa binebilirsiniz. Selçuk-Şirince arası 4 tl.
İzban+Tren+Dolmuş toplam mesafe = 10.50 tl
İzban+Aktarma İzban+Dolmuş toplam mesafe = 7.76 tl
Not: Biz cumartesi günü gittiğimiz için saatleri çok sıkıntılıydı. 2 saatte bir ulaşım vardı. Siz siz olun gitmeden önce izban.com’dan lütfen saatlere bakarak ayarlama yapın. Oraya gittiğiniz de bizim gibi madur olmayın.
🚌Terminalden Ulaşım: İZOTAŞ’a geldikten sonra burada bulunan dolmuşlara binerek (10 tl) ulaşımınızı sağlayabilir.
🚗 Özel Araç ile Ulaşım: İzmir-Aydın otoyolundan ilerleyip, Selçuk-Efes kavşağından döndükten sonra Şirince için tabelaları takip etmeniz yeterli.


Konaklamalı olarak gitmediğimiz için sizlere önerim sadece butik otellerden oluştuğunu ve Trip Advisor’a hepsinin üye olduğunu söylemeliyim. Trip Advisor kullanarak seçiminizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Tıktık.
Gidenlerin birçoğunun gidip memnun kaldığı: Kırkınca Hotel ve Terras Evler Şirince’ye bakabilirsiniz.

   1. Şirince Çarşısı     

Şirince Köyü

            Her yanı bin bir çeşit süs eşyaları ile dolu olan, aynı zamanda dondurmacıları ile sokağa can veren çarşı… Çarşının her yanından ayrılan sokaklar başka tarihi yerlere açılmakta. Ufak bir not çarşı içinde satılan süs eşyalarının satıldığı birçok mekan maalesef ki, pazarlama konusunda kendi halkını da tanımamakta. Fiyatlar turistik kasabaya göre fiyatlandırılmış. Fakat, şarapların su gibi içilip adım başı tadım yapıldığını, mis gibi sabunların koktuğu, közde kahvenin kendine aşık ettiği doğrudur.

   2. Sokaklarında Kaybolun   

Şirince Köyü
            Her ne kadar kaybolmaya müsait olmasa da, her sokağın farklı bir sokağa bağlandığı bu köyde farkında olmadan kendinizi birinin sofrasında ya da kümeste ya da mahzende bulabiliyorsunuz. Arnavut kaldırımlarında, mis gibi kokuların burnunuza gelerek, sessizlik içerisinde sokakları dilediğince turlayın. Sokağın ortasına bir yerden kedi atlayıp diğer taraftan koşuşturan tavuk görebilirsiniz. Yürürken dikkat etmekte fayda var. J

   3. Mahzenlere İnin   

Şirince Köyü
Şarap Tadımı
            “Her bir kapının ardından açılan bir mahzen kapısı vardır. “ demişti giden bir arkadaşımız. Her ne kadar inanmasak da, gidince gördük ki gerçekten doğruymuş. Mahzenlerin tasarımlarına ise hayran kaldık. Şaraplarına ise ayrı bir bayıldık. Tadımlıklarla, birçok şarabı deneyebilir, zevkinize göre mahzende kadeh sipariş edebilir ya da satın alabilirsiniz. Şarap fiyatları 30-40 lira arası değişmekte.

   4. Yenilenmiş St. Demetrius Kilisesi’ni Ziyaret Edin   

Şirince Köyü
            Köyde kuzeye çıktığınızda manzarası ile sizi mest edecek, soluklanabileceğiniz ve yeni restore edilmiş St. Demetrius Kilisesi görülmesi gerekenlerden. Mimarı yapısına bakıldığında 200-250 yıl önce yapıldığı belirlenmiş. Kalem işi, alçı süslemeleri, ikonastasis işlendiğinde tamamen Rum Ortodoks Kilisesi özelliğinin görüldüğü tespit edilmiş. Aynı zamand mübadele döneminde buraya yerleşenlerin burayı cami olarak kullanıldığı kayıtlara geçilmiş.

   5. Odun Ateşinde Pişen, Semaverden Çaylarını Yudumlayın   

Şirince Köyü
            Eğer turda azda olsa yorgunluk hissediyorsanız, St. Demetrius Kilisesi’nden çıktıktan sonra ön tarafta manzaraya karşı odun ateşinde pişen çayınızı yudumlamayarak yorgunluğunuzu atabilirsiniz.

   6. Vaftizci Yahya kilisesi: St. John The Baptist Kilisesi’nde Dilek Dileyin   

Şirince Köyü

            Yapısına bakıldığı zaman bir bahçe içerisinde etrafında, kilise, okul, şarap mahzeni ve papazın evinin bulunduğu bu alan mutlaka görülmesi gereken yerlerden… Burasının önemli bir konuma sahip olması ve gelen turistlerin muhakkak uğramasının sebebi ise St. John bazı Hristiyan mezheplerine göre en az Hz. İsa kadar değerli ve yüce olarak kabul edilirmiş. Bu yüzden evin konumu, etrafında okul olması, köyü tepeden görecek şekilde yerleşimi yapılmış. Zamanın getirdiği koşullara dayanamayan yapı, günümüzde tekrardan restore edilerek sergilenmekte…

   7. Kumda Kahve ile Keyfe Doyun   

Şirince Köyü

            Közde kahvenin tadı burada bir başka! Mis gibi kokusu kapalı çarşı içerisinde sizi kendinize çekerek, o kadar yol kat ettiğiniz için yorgunluğunuzu size dile getirmenin bir başka yolu aslında. Sevdikleriniz ile keyifli bir an için önerilenlerden. Fiyatı 7-8 lira arasında değişmekte.

   8. Gözlemeleri ile Açlığınızı Bastırın   

Şirince Köyü
Fotoğraf Trip Advisor'dan
            Şirince’ye gelince ne yesem derdiniz olmasın. Ablalarımızın elleriyle açtıkları o mis kokulu gözlemelerin tadına doyamayacaksınız. Manzara eşliğinde ister kahvaltı yanına, isterseniz ara atıştırmalık olarak alarak gözlemelerle açlığınızı bastırabilirsiniz.

   9. Şirince’ye Has Karadut Şurubu/ Suyu   

            Her ne kadar bazı yerlerde şurup olarak, bazı yerlerde de karadut suyu olarak satılsa da ayaküstü bir vitamin depolamak için bulunmaz bir fırsat. Giderseniz sizi yoldan çeviren bu güzel esnaftan tadımını yapabilirsiniz.



            Her ne kadar yukarı da anlatsam da gittiğim ve önerdiğim birkaç yer olacak sizlere:
Üzüm Cafe & Restaurant: Kendi markaları olan ev yapımı şarabı Lamin kesinlikle denenmesi gerekenlerden. Karadut şarapları ayrı güzel… Şarabınızın yanına eşlik etmesi için çikolatalı ıslak kek dondurma ile birlikte mükemmel bir uyum sağlamakta.
Meyve Şarabı: 15 tl
Lamin Şarabı: 28 tl
Çikolatalı Dondurmalı kek: 15 tl
Fındık Cafe: Şöminesi başında közde Türk Kahvesi. Yanında ise Mürver şerbeti ile..
Közde Türk Kahvesi: 8 tl
Zeytin Cafe & Restaurant: Karadut şerbeti ile gözlemeleri ile gönüllere taht kurmuş bir yer Zeytin. Eğer serpme kahvaltı seveniniz varsa, ilk durağınız burası olsun!


            Sadece bir gün Şirince’ye ayrılıp, tadı çıkarılması gerekiyormuş. Bundan sonra ki gidişimiz çevre alanı turlama olacak. Eğer özel arabanız ile yola çıkıyor ve zamanı güzel ayarlamışsanız; Meryem Ana’ya ve Efes Antik Kente’de gidebilirsiniz. Fakat yine de sıkıştırmamanızı öneririm.
Genel olarak sakinliği bir gün bile olsa şehirden kaçmak isteyenler için ideal olacak, bir yer Şirince Köyü.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere! Kendinize iyi bakın. Sevgilerimle, B.


       

You May Also Like

10 Comments

  1. Ne şirin yerdir dağların içinde, nefis Türk mimarisi evleri, ağaçları, turistik şöleni ile.

    YanıtlaSil
  2. Ne kadar çok güzel yerlermiş benim de görmek istediğim yerlerden biridir sayende güzel bir gezinti yapmış olduk emeğine sağlık canım benim sevgiler 😊🌸

    YanıtlaSil
  3. Bayılırım Şirince' ye..fotoğrafları görünce ne kadar özlediğimi hatırladım.
    Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  4. Ne güzeldir bizim Şirince' miz. Bu güzel Rum köyünü görmediyseniz nuhakkak görün derim. Detaylı, harika bir anlatım olmuş. Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Herkese merhaba, ben aranızda çok yeniyim...sayfamı ziyaret edip takipçim olarak ve yorumlarınızla beni desteklerseniz çok mutlu olurum....herkese kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum....

    YanıtlaSil
  6. Selam, Harika bir tatil yeri,bayıldım.
    Bloğunuzu beğendim ve takipteyim bana da beklerim,sevgiyle kalın 🌸

    YanıtlaSil
  7. Merhaba iade i ziyarete geldim. Muhteşem bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık. Sevgiler 😊

    YanıtlaSil
  8. Merhaba, blogunuzu ziyarete geldim. Benim blogumu yorum ve ziyaretinizle dedteklemenizi beklerim.

    YanıtlaSil
  9. Merhabalar yeni keşif ettim.Blogunu çok sevdim.Takip ve izlemeye aldım.Bana da beklerim.(tariflimutfak-sibelinyemekleri).Mutlu yıllar dilerim.

    YanıtlaSil
  10. Çok sevdiğim bir yerdir Şirince. Adı üzerinde şirin.

    YanıtlaSil