TEDxİzmir Deneyimim

by - Ekim 11, 2018

TEDxİzmir Gönüllü Çalışma

                Aylarımı, günlerimi, haftalarımı bunun için kapadığım, sanki seçileceğimi hissetmiş gibi o güne özel hassas oluşumla herkesi şaşırttığım ama seçilmemle rüya gibi bir haftasonu geçirdiğim TEDxİzmir Deneyimim sizlerle!
Özellikle bu yazıyı uzun ve detaylı tutmak istedim. Sosyal medya üzerinden yayınladığım fotoğraflarla arka planı merak edip, nasıl seçildiğim ile ilgili sorular alınca bu yazının hakkını vermek istedim kısacası. Aynı zamanda TEDx’e katılmak isteyen ve onların neleri beklediğini kestiremeyenlere de bir fikir olur diye düşünüyorum.

--TEDx Nedir?--

                İlk olarak “TEDx” nedir biraz bundan bahsetmek istiyorum. “Paylaşmaya Değer Fikirler” anIayışıyla, kişiler ve organizasyonların TED(Technology,Entertainment,Design) benzeri kendi yerel etkinliklerini yapabilmeleri için TEDx'i yaratmıştır. TEDx ismindeki “x” bağımsız organize edilen TED etkinlikleri anlamına gelmektedir. TEDxİzmir ise Türkiye'nin ve İzmir'in en büyük fikir paylaşma ve keşfetme platformlarından biridir. Yani organizatörler tarafından belirlenen, konulara uygun paylaşmaya değer fikirleri olanları tek çatı altında toplamaktadır. Bu etkinlikler ise TED lisanslı yapılmaktadır.

--Neden TEDxİzmir'e Katılıyorum?--

                Benim bu organizasyona katılma fikrim nereden geldi sorusuna yanıtım ise youtube üzerinden sıkı bir TED Talks izleyicisiyim. Bir gün Aret VARTANYAN’ın TEDx konuşmasına denk gelmemle, hem farkındalık kazanıp hayatım değişti hem de “bu organizasyonda bende olmalıyım.” Dedim. Daha önce İzmir’de düzenlenen TEDxAlsancak’a sağlık sebeplerinden dolayı katılamadığım içinde içimde uhde kalınca bu sefer kaçırmak falan olmaz hemen gitmem lazım diyerek kendimi organizasyon içinde buldum. Aynı zamanda organizasyonu düzenleyen ya da düzenlenen organizasyonda takımın bir parçası olabilmek aynı heyecanı yaşamak paha biçilemez bir duygu. Gönüllü çalıştığın için para söz konusu olmasa bile kazandığın şeyler sana ömür boyu eşlik etmesi ise para ile karşılaştırılamaz güzellikte.
Beni TEDxİzmir’e çeken bir başka konu ise sosyal medyalarını oldukça aktif kullanmaları ve ne yazarsanız yazın size geri dönüş yapmaları. Herhalde son zamanlarda sosyal medya hayatımıza girip bizle bütünleşince, insan ister istemez önem vermeye başlıyor. Sorduğum her soruya cevap verdiğiniz için tekrardan teşekkürler!

--TEDxİzmir'e Nasıl Katıldım?--

Nasıl katıldığıma gelirsek de: Organizasyonu instagram üzerinden fark etmemle, “gönüllü ekip arkadaşları arıyoruz.” Diye çağrı yapmalarından itibaren düzenli olarak sayfayı takip ettim. -Her organizasyonun işleyişi farklıdır ama benzer noktalar çok daha fazla olacağı için aynı yoldan gidilmiş gibi olacaktır.- Eğer sizde katılmayı düşünüyorsanız bu aşamaya kadar bundan sonrasını daha dikkatli okumanızı tavsiye ederim. Eş zamanlı olarak internet sitelerine abone olmayı ve düzenli olarak internet sitelerini takip etmenizde önemli.

--TEDxİzmir'e Katılma Sürecim--

Belirli bir zamandan sonra ilk kayıt formlarını paylaşmaktalar. İlk aşama en kolay kısım. Basic bilgiler dolduruluyor. Yaşınız, adınız soyadınız, okuduğunuz okul gibi. İlk aşamayı geçtiyseniz, geçtiğinize dair size bilgilendirici mail yolluyorlar. Bunu takiben ise ikinci aşama başlamış oluyor. Burada ise verdiğiniz bilgilerinizi daha da detaylandırmanızı ve motivasyonunuzu eklemenizi istiyorlar. Motivasyon mektupları bence işin en can alıcı noktası, eğer gerçekten ekip ile bir olabileceğinizi aktarırsanız net bir şekilde sadece TEDx için değil diğer katıldığınız mülakatlarda da sizi bir adım öne geçirecektir. Bu aşamanın sonuçlanması bizde biraz zaman almıştı. Sayının kaç binleri geçtiği düşünülürse, eleme zaman almakta. Bu aşamayı da geçtikten sonra tekrar bilgilendirici bir mail ve üçüncü aşama gelmekte. Bu aşamaya kadar gelebiliyorsanız, motivasyonunuzu iyi tutmanızı ve kendinize inanmanızı tavsiye ederim. Yüzüp yüzüp kuyruğa gelip vazgeçme gibi bir duruma girmeyin sakın. En son aşama ise mülakat kısmı. Burada küçük bir hatırlatma yapmak istiyorum. Bu gönüllülük çatısı altında gerçekleşeceği için takım elbise giymenize gerek yok. Amaç sadece ne kadar kararlısın ve dakiksin. Bunları karşı tarafa en doğru şekilde aktarmayı başardığın an inan bana sende ekibe dahil olacaksın.
                Heyecanlı mülakat dönemi bittikten sonra iç rahatlatıcı mailinizi de aldıktan sonra sizde ekibin bir parçası olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren, koşuşturmaya hazırlıklı olun.
Burada size birkaç tavsiyem olacak. İlk olarak kesinlikle yapılan toplantılara katılın. Hem de hepsine. Olabildiğince aktif olmaya ve çevrenizi tanımaya bakın. Kısa zamanda ne kadar çok kişiyi tanırsanız, etkinlik aşamasında iletişiminiz çok daha kolay olacaktır. Diğer bir tavsiyem ise toplantı içerisinde aklınıza takılan en ufak nokta neyse onu karşı tarafa sormaktan çekinmeyin. Daha sonra etkinlik aşamasında sıkıntı yaşamamanız için en önemli noktalardan biri de bu. Üçüncü tavsiyem ise verilen her işi yapmaya çalışın. Elinizden gelen iyi şekil de. Belki el işiniz iyi değildir. Olsun gayretiniz, hevesiniz bile orada büyük bir motivasyon kaynağınız zaten. Kimse de size neden onu öyle yapamıyorsun diye terslemediği içinde gönül rahatlığı ile yapabilirsiniz.

--Ekipler ve Görevler--

                Toplantılarda ekip üç aşamaya bölünecek: İletişim ekibi, Seramoni ekibi ve Pazarlama ekibi. Ardından iş bölümleri, görev tanımları, yapılacaklar, beklenenler, sizden beklenenler, sizlerin beklentileri enlemesine ve boylamasına geçtikten sonra. Eğer ilgilenmek istediğiniz bir ünlü varsa organizatöre bildirerek, ekibe bir motivasyon konuşması yaparak neden istediğinizi belirtebilirsiniz. Bu aşamadan itibaren görev alan herkesin işini en küçük detaya kadar benimsemeli ve işini en iyi şekilde gerçekleştirmeye odaklanmalı. Bu ekipte 4 yıldır grafiker olarak çalıştığım, aynı zamanda sosyal medyaya da ilgili olduğum için Pazarlama ekibine dahil oldum. 5 kişilik mis gibi bir ekiptik J
                Sıra geldi etkinlik gerçekleşmeden bir önceki gün, etkinlik merkezine gitmenize… Bence göreviniz olsa da olmasa da ekibe destek olmak için gitmenizi öneririm. Benim görevim etkinlik günü başlamasına rağmen, etkinlikten bir gün önce giderek oraya nasıl gideceğimi, hangi ulaşım araçlarını kullanacağımı öğrendim. Etkinlik günü bocalamamak ve geç kalmamak için. Aynı zamanda işi yoğun olan arkadaşlarınızla onların görevlerinin bir kısmını alarak hafifletebilirsiniz. Böylelikle etkinlik alanına daha da hakim olabilirsiniz. Örnek olarak, o gün çıkan eksikleri tamamlamayı ben ve arkadaşlarım yaparak diğer ekipteki arkadaşların üzerlerindeki yoğunluğu azaltmaya çalıştık gibi.
                Etkinlik öncesi problem yaşayabilir, gözden kaçmalar olabilir, ekip içi gerginlik olabilir, bir şeyler ters gidebilir. Olabilir yani insanız sonuçta. Birbirinizi suçlamak yerine, olabilecek en kısa yoldan aksiyon almaya çalışın. Açığı hızlıca kapatın.

--TEDxİzmir Etkinlik Günü--

                Etkinlik günü ise büyük gün. Normalde hayatta kalkmam dediğim saatte ayağa kalkıp hazırlanıp, İzmir uyanmadan Pazar günü biz etkinlik alanına gittik. Sahnenin hazır hali, o atmosferi gördükten sonra hafif bir gururla insan ister istemez işine daha da bağlanıyor. Kapı açılışı olmadan önce tüm eksiklikler tamamlandıktan sonra, asıl gösteri o zaman başlıyor. Gelen konukların ilgisi, gelen basın, kalabalık, herkesin gözlerindeki o heyecan size tarif edemem. Bir ara kendimi o kadar kaptırmıştım ki, kimi kaptıysam yer gösterici olarak görev aldım. J  Bu bile eğlenceliydi J
                Etkinliğin problemsiz başlaması ile derin bir nefes alınıp, görevimin başına geçerek bitene kadar ekip arkadaşlarımız ile en iyi şekilde yapmaya çalıştık. Eğer ne yaptığımıza bakmak isterseniz sizi instagram sayfamıza alabiliriz. Tıktık.

TEDxİzmir Gönüllü Çalışma

               
Tüm etkinlik bitip sahneye çıkmak ve arkadaşlarınla bunu kutlamak paha biçilemez bir duygu. Uzun uğraşlar sonucunda verdiğiniz emeklerin karşılığını almak, sizin yorgunluğunuzu alıp götürüyor adeta.
                İyi ya da kötü bir düşünceniz ve tereddütünüz varsa, her şeyi bi kenara bırakıp bu ekibe katılmaya çalışın arkadaşlar. Hangi şehirde yaşadığınız hiç önemli değil. Kendi şehrinizde yapılacak TEDx’e katılıp bu heyecanı ve tecrübeyi sizde edinin. Her şey bittikten sonra böyle bir organizasyonda öğrendiklerinizi, hayatta başka bir platformda üstüne parada verseler deneyimleyemeyeceksiniz bundan emin olabilirsiniz…
                Dolu dolu geçen günler ve geriye kalan güzel hatıralarla ve arkadaşlıklarla bir TEDx’i geride bıraktık. Umarım, aklından bir kez bile TEDx geçen herkesin bir gün bu platforma katılma şansını elde edebilirler. Bir sonraki yazım da görüşmek üzere. Kendinize iyi bakın! B.


Merak Ettikleriniz için: https://www.tedxizmir.net/
Sosyal Medya Hesabından Fotoğraflar için: https://www.instagram.com/tedx_izmir/

https://www.facebook.com/benirvaa/      https://www.instagram.com/benirva/

You May Also Like

6 Comments

  1. güzel bir içerik olmuş fakat blogunu seo uyumlu ve biraz göze hitap edicek şekilde dizayn etmelisin başarılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yorumunuz için teşekkürler. Blogum SEO uyumlu ve düzenli aralıklarla güncellenmekte. Zevkime göre düzenledim. Göze hoş gelmeyebilir, fakat bunu düzeltebilirim tabii. :)

      Sil
    2. Ozaman başarılar.

      Sil
  2. Çok güzel bir deneyim olmalı. Detaylı anlatımın için çok teşekkürler, ben de izlerim ancak gönüllü olmayı hiç düşünmemiştim daha önce, şimdi neden olmasın diyorum.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,bu konuda sormak istediklerim var. Ben de grafiker olarak başvuru yaptım ve ilk aşamayı geçtim. Acaba grafiker ekibi var mıydı yoksa tek miydiniz? Ayrıca, kendi bilgisayarınızda mı çalışıyorsunuz yoksa temin ediliyor mu bir bilgisayar. Çünkü bilgisayarım bozuldu ve bu şansı kaçırtmasını istemem.

    YanıtlaSil
  4. Achima Abelard23 Nisan 2023 18:57

    Na tomto blogu máte skvělý článek a já chci poděkovat panu Pedrovi, úvěrovému úředníkovi, který mi poskytl půjčku ve výši 600 000. Pounds poté, co jsem mu vysvětlil celý můj projekt prostřednictvím jeho soukromého e-mailu na pedroloanss@gmail.com, pak jsme mluvili o sazbě a podmínkách prostřednictvím e-mailu, protože já žiji v Aucklandu a on žije ve Spojeném království, takže po celém procesu mi bylo vyhověno půjčka s flexibilním splácením půjčky.
    Právě teď jsem tak vděčný a doporučím každému, kdo má obchodní projekt nebo potřebuje finanční službu, aby kontaktoval pana Pedra na jeho soukromý e-mail.

    Ještě jednou děkuji.

    YanıtlaSil